Het botst, knalt en knettert in het maatschappelijke debat. Grondrechten en vrijheden staan opnieuw ter discussie. De sterke polarisatie vraagt om een nieuwe beantwoording van de vraag wat ons bindt van generatie op generatie Nederlanders.
Met trots attenderen we je op de 80/20 Dialogen: een serie dubbelinterviews over woningnood, milieu en klimaat, vrouwenrechten, vrije kunst en vakbonden. Per thema gaan twee generaties activisten het gesprek met elkaar aan.
Vijf inspirerende gesprekken over de onophoudelijke strijd voor vrijheid.
Marijke Emeis werd met de dood bedreigd toen ze in 1988 De duivelsverzen van Salman Rushdie vertaalde. Ze ging met basklarinettist en componist Joris Roelofs in gesprek over vrijheid in de kunst: “Ik vind de situatie nu veel slechter. De grote klap kwam in mijn ogen pas de laatste tien jaar – het toenemende gevoel van onvrijheid. Er wordt nu veel gemakkelijker gedaan over bedreigingen.”
Shirin Musa van Femmes for Freedom sprak met Hedy d’Ancona over de voortdurende strijd voor vrouwenrechten: “Vrouwen zoals ik, wij hebben op meerdere fronten strijd te voeren. In de gezinnen waarin we opgroeien, in onze latere relaties, in onze gemeenschap die een oordeel heeft, en dan ook nog eens in de samenleving. En wat we te vaak vergeten is dat wat er in de jaren 60, 70 en 80 succesvol door jullie is bevochten, precies de strijd is die wij nu moeten leveren.”
Documentairemaker Abel Heijkamp is mede-initiafnemer van de Bond Precaire Woonvormen. Hij sprak met oud-kraker Jo van der Spek over de crisis op de woningmarkt: “De wooncrisis speelt door heel Nederland, hè? Dat is om eerlijk te zijn wel eens een irritatie bij mij, dat de media altijd weer berichten vanuit dezelfde fucking buurten in Amsterdam. Want in Veghel, Den Bosch, Raalte, Groningen, Maastricht en Tilburg zijn ook huisuitzettingen, en mensen die op ellenlange wachtlijsten staan. Het is een heel systeem dat vastloopt.”
Soheilah Rodjan werkt als strategisch adviseur voor de FNV en besprak met haar collega Lieuwe de Vries nut en noodzaak van de vakbond voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden: “We zijn nu zo hard op onze bek aan het gaan in Nederland dat het noodzaak is voor iedereen om te beseffen dat een vakbond weer nodig is. We zien al dat bepaalde rechten waarvoor gestreden is in het geding komen.”
Peer de Rijk (Milieudefensie) sprak met Jelle de Graaf (Extinction Rebellion) over hun strijd tegen klimaatverandering: “In de middenpartijen mis ik de erkenning dat er niet alleen maar winnaars zullen zijn. Je kunt niet blijven doen alsof en KLM en Tata Steel en Schiphol allemaal wel op deze voet door kunnen gaan. En natuurlijk moet je zorgen voor werknemers, dat is evident, maar je zult de economie structureel anders moeten inrichten.”