Vanaf jonge leeftijd heb ik veel gereisd. Ook veel landen gezien buiten ’het Westen’. Minder democratische landen, arme landen, patriarchale landen.
Mijn stiefvader was een hartstochtelijk sociaaldemocraat. Uit Duitsland. Hij had niets met totalitaire systemen. Hij had het communisme van dichtbij gezien en zijn ouders zagen het fascisme van het Derde Rijk.
Een liberale burgerlijke democratie was het hoogste en beste, dat kreeg ik ingepeperd. Met inspraak en gelijke rechten voor vrouwen en voor ’homo’s’ zoals dat toen genoemd werd.
Dat de grote vrijheden niet overal vanzelfsprekend waren, begreep ik al vroeg, door onze reizen naar landen waar minder persoonlijke vrijheid was. Door religie of totalitaire politieke systemen. En meestal door beide.
Het Westen was een bijzondere niche in tijd en plaats. Nergens en nooit was het ooit beter.
Nog steeds denk ik dat ons parlementaire systeem het beste is. Voor solidariteit en persoonlijke vrijheid en ontwikkeling. Het systeem dat optimale bescherming biedt tegen willekeur van de macht of tegen vervolging en armoede.
Nu in de schaduw van de mondiale opmars en machtsambities van grote totalitaire tegenstanders waarvan China de belangrijkste is, wil ik me nog steeds vastklampen aan ons democratische systeem.
Ik geloof nog graag dat dat het beste en sterkste is, juist omdat het het meest eerlijke is en dus het meeste draagvlak heeft. In principe.
Dan hoort u misschien een ’maar’ aankomen, terwijl er eigenlijk geen maar hoort te passen bij democratie. Ik geloof nog heilig in ons soort liberale democratie, maar toch bespeur ik houtrot. Steeds meer mensen voelen zich minder vertegenwoordigd door het systeem.
Het is niet dat men het vertrouwen in de democratie verliest, integendeel, daar wil de meerderheid juist meer van. Maar men ziet het landsbestuur steeds vaker niet zomaar meer als synoniem met democratie. Toeslagengate, Omtzigtgate, biomassagate, evacuatiegate, aardgasgate. Ondoorzichtige aanbestedingen tijdens al even ondoorzichtig coronabeleid. Een greep uit een jaartje vak-k.