Namens het hele team van Vrij Links wensen we je een gelukkig en gezond 2022 toe!
In dit jaaroverzicht blikken we terug op 2021 aan de hand van onze meest spraakmakende artikelen en interviews.
Veel leesplezier!
Januari: de val van Rutte III
Op 15 januari 2021 viel kabinet Rutte III vanwege het toeslagenschandaal.
“Het was het zoveelste goochelstaaltje van Rutte’s grootste succes: dat hij iedereen al tien jaar wijsmaakt dat hij geen visie heeft. En dus zijn alle problemen die opdoemen ‘er nu eenmaal’, als een soort natuurverschijnsel.”
Lees: De kapotmaakbare samenleving
Februari: #Gormangate
Tijdens de inauguratie van Joe Biden maakte de voordracht van The Hill We Climb door Amanda Gorman wereldwijd diepe indruk. Maar toen Marieke Lucas Rijneveld benaderd werd voor de vertaling sloeg de vlam in de pan.
“Zal het werk van Amanda Gorman ooit mogen ontstijgen aan de houdgreep van platte identiteiten waarvan – al eeuwenlang – platte denkers menen te kunnen bepalen dat ze de dichter definiëren?”
Lees: Over de vertaalslag
Maart: Tweede Kamerverkiezingen
April: Lale Gül
Na Maarten ’t Hart, Jan Siebelink en Franca Treur kreeg lezend Nederland dankzij Lale Gül’s succesdebuut Ik Ga Leven opnieuw een inkijk in de verstikkende werkelijkheid van de religieuze orthodoxie.
Zowel vanuit fundamentalistische als, helaas, linkse hoek kon het boek dat later de NS Publieksprijs won op veel kritiek rekenen.
Kaan Özgök schreef over de loodzware last van de hoofddoek. Johannes Hogebrink tekende een cartoon en stelde dat religieus onderwijs in strijd is met de grondwet.
Mei: ex-moslims klem tussen wokisme en fundamentalisme
In de nasleep van de terroristische aanslagen in Frankrijk stuitte H.S. Barre op opiniestukken die schrikbarende overeenkomsten vertoonden met de woorden die ze kende van islamitische theocraten en fundamentalisten.
Lees: Waarom wordt Frankrijk verketterd in de media?
De Canadese ex-moslim Obaid Omer ziet vergelijkbare overeenkomsten tussen de religie van zijn jeugd en wokisme.
“Zodra het racistisch werd genoemd om kritiek te geven op islam, was het makkelijk om het debat helemaal lam te leggen.”
Lees: Ik koos voor de vrije, progressieve waarden. Nu word ik huismoslim of Bounty genoemd.
Juni: oosterburen ook nieuwsgierig naar Vrij Links
Tobias Müller van het Duitse Jungle World interviewde Femke Lakerveld, actrice en mede-oprichter van Vrij Links, over religiekritiek en cultuurrelativisme in Nederland.
“Doe mij maar meer solidariteitspolitiek en minder identiteitspolitiek.”
Lees: Kritiek op macht, religie of ideologie zou voor links vanzelfsprekend moeten zijn.
Juli: huwelijkse gevangenschap
Na een leven lang zich hard te hebben gemaakt voor vrouwenemancipatie komt haar dochter in Indonesië in huwelijkse gevangenschap terecht.
“Het is de hoogste tijd dat de problematiek van deze vrouwen in beeld komt.” – Annelies de Vries.
Lees: Mijn dochter zat klem in huwelijkse gevangenschap.
Augustus: Henk Bakboord past overal tussen en hoort nergens bij
Henk Bakboord vertelt over racisme, het toenemende antisemitisme en over mensen die zichzelf continu als slachtoffer beschouwen.
“Weet je wat ik fijn had gevonden? Als de Black Lives Matter-demonstratie in de jaren zeventig had plaatsgevonden.”
Lees: Wees geen slachtoffer.
September: Spinoza behoort toe aan de gehele mensheid
Amir Maniee, een voormalig student uit Iran die nu in Nederland woont, verbaasde zich over het voornemen om Spinoza te verwijderen uit de filosofische canon.
“We mogen nooit vergeten dat Spinoza een inspirerend karakter is, niet een ‘wit, mannelijk en eurocentrisch’ figuur. ”
Lees: Nooit uit de canon. Spinoza behoort toe aan de hele mensheid.
Oktober: vrouwenrechten met Hedy d’Ancona en Shirin Musa
In de 80/20 Dialogen spreken activisten uit de jaren 80 van de vorige eeuw met activisten van nu over verschillende thema’s. Het gesprek tussen Hedy d’Ancona en Shirin Musa (Femmes for Freedom) ging over feminisme, huwelijkse gevangenschap, groepsdwang en de soms eenzame strijd voor emancipatie binnen de migrantengemeenschap..
Lees: 80/20 Dialogen: Vrouwenrechten.
November: vrije kunst, oude fatwa’s en moderne cancel culture
Marijke Emeis was in 1989 al met de vertaling van Salman Rushdies De duivelsverzen bezig, toen ayatollah Khomeini zijn fatwa uitsprak. Er braken wereldwijd rellen uit, de Japanse vertaler werd vermoord en er vonden bomaanslagen op Britse boekhandels plaats. Zelf kreeg Emeis ook met doodsbedreigingen te maken. Toch ervaart zij vooral de afgelopen tien jaar een toenemend gevoel van onvrijheid.
Lees: 80/20 Dialogen: Vrije kunst.
De Amerikaanse stand-up comedian Dave Chappelle maakt in zijn laatste Netflix-special The Closer een flink aantal grappen over LHBTI-ers. Social media stonden vol met veroordelingen met als rode draad ‘words do harm’: Chappelle’s woorden zouden bijdragen aan geweld tegen en zelfmoord van transgender mensen.
Ander Opmeer schreef: Waarom ik Dave Chappelle dankbaar ben.
December: komt er gerechtigheid voor de Yezidi?
In Duitsland werd begin december een IS’er veroordeeld vanwege betrokkenheid bij genocide op de Yezidi. We spraken Wahhab Hassoo van NL Helpt Yezidis.
“Het is absoluut onmogelijk dat een IS’er niets zou hebben geweten van de genocide.”
Lees: Nederlandse IS’ers gaan hun straf niet ontlopen.
Steun Vrij Links – ook in 2022!
De publicaties op vrij-links.nl zouden we niet kunnen realiseren zonder de steun van onze donateurs.
Vrij Links heeft geen winstoogmerk en is niet gelieerd aan een commerciële of politieke belangengroep of organisatie. Daarom vragen we je om Vrij Links te ondersteunen met een periodieke gift, klein of groot, zodat we kunnen blijven bouwen aan een toekomst waarin de vrijheid van ieder individu gewaarborgd is.
Op deze twee pagina’s hebben we uiteengezet waar Vrij Links zich hard voor maakt, waar onze activiteiten en publicaties concreet toe leiden en hoe jij daar op een eenvoudige manier aan kunt bijdragen.