Op 18 maart was Vrij Links-redacteur Marieke Hoogwout te gast bij De Nieuwe Wereld, een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om te praten over grote veranderingen in deze tijd. Met Jasper van Dijk sprak ze over o.a. religiekritiek, integratie, journalistiek, feminisme, transgenderdebat én natuurlijk over Vrij Links.
Het gesprek start met het thema ‘vrijheid een religie aan te hangen én te verlaten en religie te bekritiseren’. Marieke benadrukt allereerst dat het om haar mening gaat, dat Vrij Links niet een platform is met één gedeelde mening, maar dat we binnen Vrij Links vanuit gedeelde waarden soms verschillend over onderwerpen denken.
Linkse partijen reageren soms anders op de islam dan op een religie als het christendom, constateren zowel Jasper van Dijk als Marieke Hoogwout. “Dat hele open debat zit af en toe in een kramp bij met name linkse partijen. En misschien ook wel op rechts, maar dat is mijn probleem niet. Want ik wil niet rechts stemmen. Dus mijn hart ligt op links en daarom vind ik het pijnlijk […]. En ik denk als je tegen de ene ideologie wel durft, en tegen de andere niet, dan voelen mensen dat ook. Dat maakt je ongeloofwaardig. En die ongeloofwaardigheid sijpelt ook door naar een heleboel andere terreinen.”
Ook worden onze 80/20-dialogen besproken, waardoor het gesprek op feminisme komt. Marieke spreek uit hoe teleurgesteld ze is dat o.a. de Women’s March toch vooral gefocust is “op de gure wind die uit de VS waait”. Ze benadrukt dat dat ook absoluut een feit is dat ze niet wil betwisten, maar mist vanuit links soms de aandacht voor bijvoorbeeld Iraanse mensenrechtenactivistes.
Jasper van Dijk snijdt het verbod om bepaalde woorden te gebruiken aan, dat op sommige Amerikaanse universiteiten gehandhaafd wordt, een tendens die vanuit de wokebeweging gekomen is. Marieke: “Democratisch vind ik het een heel groot probleem. Ook al vind je het oké als het met goede intenties gebeurt […], je legt alle tegels al op het pad voor als de wind uit een andere politieke hoek komt waaien. […] Als ik het over woke heb, heb ik het met name over de methodes die ze toepassen, want de ideale gelijkheid, geen racisme, gelijkwaardigheid, is hartstikke goed […] maar de methode vind ik de verkeerde.”
Marieke licht haar bezwaren toe als het gaat om identiteitspolitiek: “Natuurlijk is racisme een probleem. En dan kun je niet zomaar doen alsof dat er helemaal niet toe doet. Maar dat moet je niet gaan vervangen met een omgekeerd evenredig racistisch systeem. Denk ook eens na over hoe het voor een ander is. Empathie, prima. Maar ga jonge witte mannen lang genoeg vertellen dat jonge witte mannen alleen maar privileges hebben en verder achter in de zaal moeten zitten en zwijgen. Wat denk je dat die gaan stemmen op den duur? Wat het uit het oog verliest is de mens.”
Ook het transgenderdebat, kernenergie, Gaza en onze podcast Achter de Ophef worden besproken. Later in het gesprek komt de pluriformiteit binnen Vrij Links nogmaals naar voren. Of we weleens een statement uitbrengen? “Nee, we doen nooit een statement als Vrij Links. Behalve op een paar basiswaarden zoals seculier onderwijs en de vrijheid van het individu. Maar dit vind ik dus het mooie van Vrij Links. De kernwaarde is dus juist dat open debat. En een aantal waarden die ik als progressief vind, en die je natuurlijk ook bij de klassieke liberalen vindt, en vanuit die basiswaarden kun je vanuit solidariteit, zelfbeschikking, gelijkwaardigheid natuurlijk in de dilemma’s die zich in de dagelijkse politiek voordoen net een andere kant opgaan. “
Het hele interview van De Nieuwe Wereld met Marieke Hoogwout is hier terug te luisteren.