Chris Aalberts is een boek aan het schrijven over het Forum voor Democratie. Ik nodigde hem uit om er over te komen vertellen in het online interviewkanaal van café Weltschmerz. Directe aanleiding: incidenten op partijbijeenkomsten van FvD tussen Hiddema, Baudet en Aalberts, waar hij op Twitter verslag van deed.
De vorige keer dat ik Chris sprak was november 2018. Aalberts was één van de eerste gasten in mijn eigen podcast Potkaars, die toen net begonnen was. Ik had hem samen met Saskia Söller van de Piratenpartij in Utrecht uitgenodigd naar aanleiding van zijn boekje Palermo aan het Marsdiep, dat over de gemeentepolitiek in Den Helder gaat en toen net uitgekomen was.
Het Forum voor Democratie won bij alle verkiezingen sinds 2017 en komt vaak in het nieuws. Daar gebeuren dingen! Ze organiseren goed bezochte evenementen en hebben een grote jongerenafdeling. Chris besloot begin 2019 een boek te gaan schrijven over hoe die partij functioneert én over wat ze doen buiten de Tweede Kamer.
Over de politiek in De Helder zei hij in die podcast vorig jaar, dat het misschien een stapeling is van dingen die niet goed gaan, maar dat het allemaal niet exclusief voor Den Helder is wat daar misgaat. Misschien wel op dezelfde manier, zoals wat er nu bij Forum voor Democratie gebeurt niet nieuw of uniek is voor de Nederlandse politiek.
Voor mij is het Forum vooral de partij die de landelijke verkiezingen in 2017 wél won. Ik deed ook mee met de Piratenpartij en wij wonnen niet. Baudet deed dingen goed, wij deden ze fout. Ik was jaloers op ze en tijdens die formatieperiode was ik boos op ze, omdat ze in mijn optiek de kans lieten liggen om te laten zien hoe dat formatieproces anders kan. Ik maakte er een liedje over, Olifant in de Kamer.
Eigen schuld van ons trouwens, dat we verloren. Als de verkiezingen over immigratie en de EU gaan, dan moet je dáár wel wat over zeggen in je verkiezingscampagne. Deden wij niet, we voerden campagne op ons eigen programma. Genuanceerd, mooi als een schilderijtje in een rustige hoek van een expositie. Je moet wel wíllen winnen en laten zien dat je erin gelooft, anders geloven de kiezers je ook niet. Deden wij niet, deed Baudet wel. Wij wilden het vooral te goed doen.
Het interview voor ons bij Weltschmerz loopt uit. We wachten, kletsen. Aalberts: ‘Ik wil eigenlijk gewoon door iedereen aardig gevonden worden’. Ik denk: ‘Misschien was dat ook wel wat ons in de verkiezingen in de weg zat.’ Baudet lijkt van zo’n eigenschap geen last te hebben en zoekt steeds de controverse op. Ook Aalberts lijkt gemopper op te zoeken. Ze lijken op elkaar.
Het Forum wordt met de Provinciale Staten verkiezingen begin 2019 de grootste partij van het land en komt even later met drie(!) zetels in het Europees Parlement. Maar dan ontstaat er gedoe in de partij. Chris is er vaak bij voor zijn boekproject en doet dan zijn verslag via @ChrisIsErbij op Twitter. Tot frustratie van de FvD-achterban. De vraag is dan: hoe ga je om met kritiek?
En hoe gaat het Forum voor Democratie om met de journalistiek van Aalberts? Is het journalistiek wat hij doet? De kritiek op Chris is niet van de lucht, maar wordt volgens hemzelf zelden inhoudelijk.
Baudet en Hiddema kiezen welbewust een manier waarop zij met Aalberts omgaan. Ze zetten de spotlights op de verslaggever en ten overstaan van de zaal vraagt Hiddema of ‘de journalist te schijterig is om naar voren te komen?’. Een voorval dat doet denken aan hoe dat in de Nederlandse politiek vroeger ook wel eens werd gedaan.
Nu ben ik wéér boos op Baudet. Is dit nu je vernieuwing? Hebben we daar in die verkiezingen van 2017 nou van verloren?
Ik vind het walgelijk hoe ‘links’ zonder inhoudelijk te worden ‘rechts’ tegenwoordig wegzet als racistisch of fascistisch. Omdat je het niet met elkaar eens bent? Voer dat debat dan op inhoud!
Ik vind het walgelijk hoe Baudet en Hiddema met Aalberts omgaan op een manier die als twee druppels water lijkt op hoe Mussert in de jaren dertig met Simon Carmiggelt omging. Omdat je het niet met elkaar eens bent? Voer dat debat dan op inhoud!
Wat volgde in Weltschmerz was een goed gesprek over pers, politiek en polarisatie. Op inhoud.
NB: Ik benaderde de persdienst van het FvD met de vraag of ze wilden reageren op de voorvallen dit in het interview worden besproken, of op Aalberts en zijn boek? In een leuk en vriendelijk gesprek met de persdienst was het antwoord van FvD ‘geen commentaar’.