Met zowel een analytisch opiniestuk als een ‘rant van het moment’ over het onderwerp, was het een week vol identiteitspolitiek op onze website. Daar gaan we zo vlak voor het weekend nog even mee door, want zaterdag staat in Londen de Pride-parade op het programma. 500 groepen paraderen door Londen om de diversiteit van LHBT+’ers te tonen.
So far, so good. Maar wat als die diversiteit onderling tot problemen leidt?
Vorig jaar ging dat mis toen de Council of Ex-Muslims of Britain (CEMB) mee liep. Gebodypainte activisten droegen protestborden met slogans als ‘Allah is gay’, ‘Throw ISIS off the roof’ en ‘Fuck Islamic homophobia’, waarbij ‘Fuck Islam’ een andere kleur had dan de rest van de tekst. Specifiek werd er geprotesteerd tegen de East London Mosque, waar conservatieve sprekers anti-homo-standpunten verkondigen.
De groep Imaan, die opkomt voor LHBT-moslims, vond vooral de boodschap van de ex-moslims ‘islamofoob’ en polariserend. Schrijver en filmmaker Amrou Al-Khadi schreef als homoseksuele, Brits-Irakese moslim een stuk in de Guardian om het ‘militante secularisme’ van de Pride te veroordelen, waaronder de ‘islamofobie’ van de CEMB.
Ook de politie was er niet blij mee en vroeg de tekst ‘Allah is gay’ niet te vertonen, hoewel teksten als ‘God is gay’, ‘Jesus had two fathers’ en andere kritische teksten over het christendom ongemoeid werden gelaten.
De East London Mosque diende een officiële klacht in wegens haatzaaien, die door de Pride-parade serieus werd opgepakt. Toch doet, na acht maanden overleg, de groep ex-moslims opnieuw mee met London Pride.
Moslims, LHBT+-moslims, ex-moslims: allemaal identiteitspolitiek?
Nee, zegt Maryam Namazie, voorvrouw van de CEMB. Het enige wat de ex-moslims willen, beargumenteert ze in de must-read van deze week, is dat hun recht op afvalligheid gerespecteerd wordt. Haar opsomming van de gevaren die ex-moslims te wachten staan, laat zien dat dit nog lang niet zo ver is.
Waarom zouden blasfemie en afvalligheid neerkomen op haatzaaien tegen moslims, vraagt ze zich af? De term ‘islamofobie’ beschermt volgens haar de religie en religieus rechts, niet de gelovigen. Want religie is een idee en mag bekritiseerd worden; dat verwarren met haatzaaien tegen gelovigen is het criminaliseren van tegengeluid.
Het is de vraag of de aanhang van Imaan het ook zo ziet.
Dat belooft wat voor morgen. Geen Pride-parade, maar een identiteitscrisis? Misschien. Maar laten we ook het positieve blijven zien: zowel gelovige moslims als ex-moslims lopen morgen in Londen samen mee in een LHBT+-parade. Hoewel ze heel stevig van mening verschillen, is dat op zichzelf al hoopgevend.
We wensen ze dan ook allemaal een ontzettend mooi feestje. Fijn weekend!